Таекуондо за деца

Или: Защо реших 6 годишният ми син да тренира таекуондо?

Не съм сигурен, че тук е времето и мястото, но искам да напиша причините поради, които смятам, че моето дете трябваше да започне да тренира таекуондо преди да навърши 7 години. В случая сина ми Момчил започна на около 6 годишна възраст.

Естествено като един отговорен родител аз обмислих предварително всички плюсове и минуси. Не само от гледна точка на детето, а от всяка – от финансова, от гледна точка на времето, която трябва да отделям и т.н.

Тъй като мразя неща от рода : „Ще видим дали ще му хареса“, „Ако не му се отдава ще прекъсна тренировки“, исках да съм подготвен за тези моменти предварително. Също не мисля, че децата могат да взимат винаги отговорни, адекватни и правилни решения и затова трябва да бъдат напътствани във вярната посока (казвам го защото познавам хора, които си мислят, че децата взимат винаги правилното и най – доброТаекуондо за деца (taekwondo za deca)то решение).

След този увод. Първият въпрос, на който трябваше да си отговоря:

Не е ли още малък, за да спортува отговорно и целенасочено?

Всички знаем какво обича да прави едно дете на 5-6 годинки. Да тича да играе (по правила определяни от самото него обаче), да бъде център на любов и внимание. И ако според японците детето се формира като човек до 3 годишна възраст (Прочетете задължително „След тригодишна възраст е вече късно“ на  Масару Ибрука), според нашите български традиции  това става в „първите седем“. Така, че на този въпрос си отговорих сравнително бързо. Още повече развитието на двигателните умения, развитието на мускулатурата и опорно-двигателната система е доста бурно в периода между 3 и 7 години. При 5-6 годишните деца егоцентризмът отстъпва място на изграждане на нови отношения с другите деца, защото да играеш означава да ги изслушваш и разбираш. Тази мотивация развива социалните умения на децата в перспектива. При 5 / 6-годишните деца се виждат други характеристики на приятелство като грижата за чувствата на другия, желание за одобрение, както и прояви на привързаност. Това е и още един мотив детето да започне да тренира именно в тази възраст.

Защо точно таекуондо?

Мотивите за избора на спорт бяха най – вече субективни. Аз съм тренирал таекуондо, моя брат също. Трифон (Треньор и председател на УС на ТК „Спартак“ ) ми е приятел от 20 години вече. Сравнително добре познавам спорта. Обаче… Има и чисто обективни причини да избера таекуондо за сина си.

  1. В таекуондо се отделя изключително внимание на стречинга и загрявката. – За мен като баща това е много важно, тъй като предполага по – малко травми и контузии.
  2. Един от малкото бойни олимпийски спортове. (В случай, че някой ден реши да се занимава професионално това е важно !)
  3. Допадат ми дисциплината, независимостта и отговорностите, които таекуондо (И Трифон като треньор) възпитават у трениращите.

Със сигурност има и още, но в момента не се сещам. Все пак го обмислих доста добре и имаше още много доводи „ЗА“ а Момчил да тренира таекуондо, а не футбол (например).  Наистина вярвам, че за да порасне пълноценен човек е нужно да изгради отношение към спорта, себе си и другите членове на клуба точно каквито получава от таекуондо. Сега съм доволен от решението, което взех. А ако мислите, че съм авторитарен родител прочетете и : 7 начина, по които родители пречат на децата си да станат лидери

Има и още…. Но като заключение ще напиша: Вярвам, че таекуондо е добър спорт за моето дете и вероятно е добър и за вашите деца!

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a