Спаринг в Таекуондо WTF

By януари 3, 2016 За таекуондо No Comments

Kyorugi -Състезателния спаринг в таекуондо WTF.

Ще се опитам да изложа мнението си максимално кратко, ясно и във връзка с темата.
Първо искам да разгледаме какво представлява състезателния спаринг в таекуондо. След това ще се спра върху ползите от практикуването на състезателно таекуондо WTF:

 1.  Таекуондо, като спортна дисциплина е сред спортовете единоборства със състезателни категории. Правилника на ТКД Олимпийска версия е променян във времето с цел да стане по-атрактивна самата среща и да се избегнат максимално субективния фактор за крайния резултат на срещата.
 2. Срещите се провеждат в стил „ full contact”(или пълен контакт), с цел да се използват на практика ударите без да се ограничава скоростта и силата им. Позволен е нокаута и нокдауна, като отброяването на нокдаун е подобно на това в бокса. Забранен е клинча за по дълъг период от време, което би довело до възпрепятстване на размяната на удари.
 3. Рефера има право да отсъжда предупреждение, наказание / Кьон го/ -половин точка, за падане, напускане на игралното поле, умишлено възпрепятстване на контакт с противника и непозволени удари. При умишлени сериозни нарушения на играч, наказанието е / Гам Джом/ което дава една точка в актива на противника.

Това което прави ТКД, един от най-безпристрастно оценяваните спортове

в наши дни е въвеждането на електронно сензорна система за директно отчитане на успешно пласираните удари. Тук е мястото да поясня, че за различните теглови категории сензорите се настройват да реагират на различни по сила удари, предвид разликите в килограмите на състезателите.

Отчитат се само силните удари с крак в нагръдника (хогото), които биха нанесли поражения върху съперника.

За ударите и точките отбелязани с ръце са отговорни тримата странични съдии, които преценяват дали удара с ръка е бил достатъчно силен и акуратен за да бъде оценен. Играта не се спира тъй като точкуването е по електронен път. За ударите в каската/ главата/ се приема за валидна точка дори и слабия удар, което е с цел да се стимулират повече високите удари с крак.
При удар попаднал в лицевата част на съперника и неотчетен от електронните сензори на каската, отново страничните съдии могат да отбележат точката, в случай че те пропуснат или има съмнения за такъв пропуск, треньора на състезателя изпълнил удара има правото да поиска видео повторение. Ако комисията прецени, че протеста е основателен коригира резултата, ако не картата за протест се отнема от треньора с цел да се използва само в крайно необходимите случай и да не се злоупотребява.

Нека обобщим:

 • Състезателната среща по ТКД се провежда между двама състезатели от една и съща теглова категория.Три рунда по 2 мин. с 1 мин. почивка. При равенство след редовното време се играе четвърти рунд до „златна точка“, победител е състезателя отбелязал първи точка.
 • Целта на противниците е да нанесат повече точки в тялото или главата на противника си./ С цел стимулиране на атрактивните техники, удар в торса със завъртане се точкува с 3 точки, удар в главата с крак 3 точки, удар в главата с крак и завъртане 4 точки/
 • Нанасяните удари са с максимална сила, като дори отскоро бе въведено наказание за удари от клинч с цел само да се активират сензорите на противника, това се възприема като задържане и се санкционира от рефера с половин точка.
 • не на последно място, при травма на състезател без значение, дали е по негова вина, или от съприкосновение с противника, той има ограничено време да се върне в играта в противен случай срещата се присъжда на противника.

Качествата които трябва да притежава един атлет състезател по ТКД са много комплексни.

 1. Гъвкавост на ставите и мускулите за да може да рита високо.
 2.  Бързина и експлозивна сила
 3.  Отлично чувство за дистанция и тайминг, предвид че дистанцията при ТКД е най- голяма сравнена с другите единоборства без оръжие.
 4. Силова издържливост
 5. Силно развити морално волеви качества, предвид че на едно състезание се играят няколко срещи, а след всяка среща има все повече травми които трябва да бъдат игнорирани.
 6. Изключителен усет за стратегия спрямо конкретния противник/ ТКД е наречено „шах с краката“/

Благодарение на ясния правилник и атрактивността си Таекуондо WTF е ЕДИНСТВЕНОТО БОЙНО ИЗКУСТВО-СПОРТ, освен джудо, което е Олимпийски спорт.  Южно Корейската версия на таекуондо е практикувана от повече от 70 милиона души по света. Това го нарежда начело, въпреки че е най-младото бойно изкуство спорт.
Версия ITF , или Северно Корейското таекуондо се ограничава само в отделни държави, предвид външната политика на КНДР. То не е Олимпийски спорт и системата на оценяване е много съмнителна предвид липсата ясни правила и силна световна Федерация с клонове.

Какво ни дават заниманията с таекуондо:

 1.  Тренировките от ранна възраст ни възпитават в дисциплина и силен дух.
 2.  Развиват качества, които не могат да се формират без целенасочени занимания, а именно съчетание на гъвкавост и експлозивна сила
 3. Ако целта ви е да се научите да ритате майсторски високо и ефективно, то таекуондо е най-добрата школа в света
 4. Ако искате да станете комплексен боец, трябва да започнете с таекуондо, но задължително трябва да на по късен етап да работите върху ударите с ръце от средна дистанция/ бокс/, борба в стойка, борба в легнало положение/ джудо, Жиу-жицу и др.
 5. В крайна сметка таекуондо ни дава качества, който не притежават другите атлети, максимално доближава спаринга до реална бойна ситуация, НО ПОЛЗВА ЦЯЛ НАБОР ОТ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА (с цел да може да се практикува масово и да не оставя трайни поражения върху организма ни. За тези които искат да са непобедими на улицата препоръчвам курсове по бърза стрелба по движеща се мишена.
 6.  Ние практикуващите Таекуондо уважаваме всички бойни изкуства и сме запознати че тяхната философия е не нападението, а защитата и личностното развитие!
  Смята, колкото и нескромно да звучи, че Таекуондо е най-пригоденото бойно изкуство спорт за западното общество и че този бум в практикуването му е само началото! По последни сведения в Китай са въведени задължителни часве в училищата по ТАЕКУОНДО!
  БЛАГОДАРЯ НА ТЕЗИ, КОИТО СА ПРОЧЕЛИ СТАИЯТА!!!
  Приемам критики и съм отворен за диспут, също така поздравявам всички които се занимават, аматьорски или професионално със всякакъв вид СПОРТ!
  Трифон Трифонов
  /Председател на УС на ТК „ Спартак“/

 

Вместо епилог:

Спаринга -Kyorugi е създаден за състезание. Той има за цел да подготви състезателя да отбележи точки по време на срещата, която трябва да се изиграе умно. Kyorugi не е уличен бой и няма нищо общо с него. Правилата в таекуондо са създадени за да бъдат избегнати контузии, травми, и тежки наранявания. Именно за това Таекуондо WTF е олимпийски спорт.

Състезателния спаринг в таекуондо няма да ви научи да се биете на улицата. Той ще ви научи да играете на състезание и да се преборите със себе си. (И все пак : „Таекуондо е повече военен спорт, от колкото военно изкуство“. Това е относно критиките, че таекуондо е безполезно при уличен бой. )

Спаринга е създаден да покаже основно вашето майсторство при игра с крака, бързината, координацията  , кондицията  и способността ви да мислите по време на среща. Идеята на таекуондо не е да превърне тестостерона в ярост и бой.

По време на спаринг можете да разберете, че ударите, които сте правили на педела, лапа, или по време на тренировка, не „влизат“ по време на срещата.

Kyorugi ще ви научи да преборите страховете си.

Спаринга ще ви научи да победите егото си. Всеки, който е тренирал таекуондо и е играл спаринг е губил срещи и е „ял бой“. Тези, които са станали добри състезатели са разбрали, че всеки може да падне, въпросът е да победиш себе си и да продължиш.

sparing taekwon -do

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a