(Пумсета) Форми в Таекуондо WTF

By декември 22, 2015 За таекуондо No Comments

Пумсета в Таекуондо WTF. Това е важна публикация, която трениращите таекуондо WTF в клуб „Спартак“ е хубаво да следят непрекъснато.

В нея ще бъдат систематизирани формите (пумсе), които е нужно трениращите да знаят , за да заслужат съответната степен (ГУП)

Структура (нива), символика и значение Taegeuk триграмите
Триграмата Име Асоциация в природата Форма 180 Включване в схемата на триграмата
на първа линия, на втора линия, трета
Keon Небето, Небесата Taegeuk Il Jang Обръщане, обръщане, обръщане
Tae Езеро Taegeuk Ее Jang Обръщане, обръщане, завъртане
Ree Пожар Taegeuk Sam Jang Обръщане, завъртане, обръщане
Jin Гръм Taegeuk Sa Jang Обръщане, въртене, въртене
Seon Вятър Taegeuk Oh Jang въртене, обръщане, обръщане
Kam Вода Taegeuk Yook Jang въртене, обръщане, въртене
Kan Планина Taegeuk Chil Jang въртене, въртене, обръщане
Gon Земя Taegeuk Pal Jang въртене, въртене, въртене (кръстосана стъпка на трета линия)

Използвайки всяка възможна комбинация от твърди и прекъснати линии дава осем триграми.

 Taegeuk Poomsae

taekwondo-spartak-poomse1

Taegeuk Il Jang е първата от осемте „taegeuk“ форми (т.е. poomsae), използвани от Kukkiwon и Световната федерация по таекуондо (WTF). Думата „Il“  означава номер 1, или ПЪРВИ в системата китайско-корейски номериране (за разлика от традиционната корейска система за номериране, където хана е 1); „Джанг“ се превежда като глава, така че буквално името на тази форма е „глава 1 на taegeuk.“

Вяка форма taegeuk е представена от триграмата (като ☰); триграми са символи, извлечени от I Ching. Триграмата за Taegeuk Il Jang е три плътни линии. Този символ означава понятието „Keon.“ Keon означава „небесата“ или „небето.“ Keon символизира началото на създаването на всички неща във Вселената, така Taegeuk Il Jang символизира началото на обучението на таекуондо.

Това пумсе се характеризира със своята простота. Повечето от позициите са в нормален ход. След началната стойка е важно да се види как учениците преминават от една позиция в друга. Техниките, които се използват в  тази форма са основните техники, като например ниски блокове (известен още като низходящата блокове, или Аре – Маки), средни блокове (известен още като вътрешностите или вътре блокове, или момтонг  маки),  удар на средно ниво с юмрук (момтонг чириги), както ритник напред с крак (известен още като ап-чаги). Всички завоите са прости 90 градуса или 180 градусови завои.

Taegeuk02

Taegeuk Ее Jang (изписва се също Taegeuk Yi Jang) е втората от осемте „taegeuk“ форми (poomsae), използвани от Kukkiwon и Световната федерация по таекуондо (WTF). Думата „Ее“ („Yi“) е пореден номер 2 (втори) в системата китайско-корейско номериране (за разлика от традиционната корейска система за номериране, където dool е 2).

Всеки формуляр taegeuk е представена от триграмата (като ☱); триграмите са символи, извлечени от I Ching. Триграмата на Taegeuk Yi Jang представлява понятието „Tae.“ (Забележка: думата TAE тук не съвпада с TAE. По таекуондо) Tae се казва, за да се изрази символиката „вътрешна твърдост и външната благост,“ архетипа е река, или езеро: нежна и тече в определени границите, но и разрушителна понякога. Идеята е, че движенията в тази форма трябва да символизират течност, и все пак да се извършват здраво, с добър контрол.

Обикновено това пумсе се играе за защита на 7-ми GUP. Очаквайте скоро и видео.

3-to-poomse

Триграмата за Taegeuk Sam Jang представлява понятието „Ree“ (също се среща като Ri). Ree представлява топлина и яркост, като огън. Идеята е, че тази форма трябва да пращи като огън: бързо, с изблици на енергия. Например, ударите на стъпки 8 и 10 „изпукват“ напред от предходните позициите, като пращене на пожар. Концепцията на Ree символизира също, че формата трябва да се практикува с изгаряне на ентусиазъм и страст.

4-to-pumse-Taegeuk

Триграмата (☳) за Taegeuk Sa Jang представлява понятието „Jin.“ Jin представлява гръмотевици, символизиращи голяма сила и достойнство. Силата може да се види.

Като първата от „средно ниво“ taegeuk форми, Taegeuk Sa Jang е много по-сложна, отколкото на предишните пумсета. Предишни форми право на трениращия да се съсредоточи само върху движенията на горната част, или долната част на тялото, но в Taegeuk Sa Jang ученикът трябва да се научи да се фокусира върху движенията на цялото тяло наведнъж;

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a