Митове и заблуди за Таекуондо

Здравейте,

В тази статия искам да изкажа мнението си относно най-често срещаните погрешни представи за Таекуондо.

На първо място ние сме наясно, че е съвсем нормално, много хора да имат грешна представа за  таекуондо и за бойните изкуства и бойните спортове. Това е нормално, защото никой не е експерт във всички области. Тук е нашата роля, като хора занимаващи се с таекуондо и други бойни спортове да се опитаме да дадем известна светлина по някои важни въпроси!

Най-често срещани заблуди и грешни представи:

  1. Таекуондо е карате

Не, таекуондо НЕ е карате, както и волейбола не е баскетбол, макар че и при волейбола и при баскетбола играем с топка! Всички бойни изкуства имат общи корени, но през вековете са се формирали като различни системи за самоотбрана. Ако хората си представят, че всяка система свързана с ритане и удряне е карате, грешат.

Карате произлиза от Япония и има десетки стилове различаващи се в своята философия методика и чисто техническа част. Различните стилове са се формирали, поради анатомично-физиологичните индивидуални качества на майсторите, които са намерили най-подходящия за тях стил, развили са го и са го именували.

Таекуондо произлиза от Корея. Като бойно изкуство официално е представено в средата на миналия век, което го прави едно от най-младите. За негов създател е признат генерал Чой Хонг Хи. Той представя една система за самоотбрана и себеусъвършенстване базирана на древно корейската системи Те Кион и Карате.

  • Основни разлики между таекуондо и карате

Като млада система за самоотбрана таекуондо е постоянно развиващо се и променящо се. През последните две десетилетия таекуондо се доближава до съвременния човек, като все повече набляга на спортните изяви, превръщайки го в най-подходящото източно бойно изкуство за практикуване от хората на западната цивилизация.

Това го прави изключително подходящо и за масово практикуване и съвсем закономерно към настоящия момент е най-разпространеното източно бойно изкуство в западното общество. Над 70 милиона практикуващи по последни данни! В Турция таекуондо е втория по популярност спорт след футбола.

  1. Таекуондо е „ нежен” боен спорт

Това мнение има своите поддръжници сред практикуващите бойни изкуства. Тук трябва да спомена, че в съвременния си вариант таекуондо състезанията се провеждат според правилник за пълен контакт /Full contact/. Всеки, твърдящ противното трябва да се замисли, че ударите с крака са няколкократно по силни от тези с ръце. В олимпийския си вариант спорта Таекуондо се практикува с много предпазни средства/протектори/.

Състезателите използват нагръдник, каска, кори за подбедриците и за пред-мишниците,гума за зъбите, предпазна кора за слабините, както и ръкавици и протектори за ходилата. Целта на всички тези протектори е да съхранят състезателите и да ги предпазят от сериозни наранявания. Въпреки това, травмите са често срещани именно заради максималната сила на използваните удари в спаринга. Последната тенденция е реферите да не толерират, протакане на срещите заради травма. Състезателя има кратко време да се справи с болката и да продължи в противен случай е дисквалифициран. За тези, които никога не са слагали нагръдник/ хо-го/ и мислят, че той е ризница, която ви предпазва от ударите на противника, ще кажа че са в огромна заблуда. Ризницата, като цяло отчасти намалява усещането от понесен удар, но точно попаднал ритник със сила може без проблем да ви нокаутира. За ударите в главата, ще спомена, че каските са изключително леки и отвора за лицевата част е достатъчно широк, че да позволи на ритник да попадне директно в незащитената част на лицето или брадичката. И основното: в съвременния си вариант спорта таекуондо използва нагръдниците и каските с цел отчитане на точно попадналите удари имащи достатъчно сила. Това става тъй-като нагръдниците каските и електронните чорапи на състезателите са снабдени със сензори, които чрез PPS система директно отбелязват резултата на електронното табло.

Предимствата на това са, че се избягва субективния фактор на съдийската преценка.

Това нововъведение, както и правото на видео повторение, правят олимпийският стил на таекуондо един от най-прецизните и адекватно преценяващи спортове в единоборствата. В защита на използваните протектори, ще спомена, че една от идеите на таекуондо е развитие на масовия спорт, а съгласете че за да практикувате боен спорт в пълен контакт в наши дни е много по разумно да избегнем/ до колкото можем/ ненужните травми! Не желаете вашето дете, след всяка тренировка да се налага да почива месеци заради избити зъби, счупени кости или да получи травма, която ще го лиши от спорта завинаги?!

Таекуондо  и джудо са единствените източни бойни изкуства, сега развиващи се и като спортове Олимпийски дисциплини. Таекуондо стил WTF   е официален олимпийски спорт от игрите в Сидни през 2000-та година.

  1. Таекуондо е по добро от другите бойни изкуства

Това е най-често срещаната заблуда, не само за таекуондо а за всяко бойно изкуство.

Истината е , че не системата която практикувате определя дали ще победите противника си в двубой!!! Това зависи изцяло от индивидуалните, качества на атлета/боеца/. Дори да се занимавате с лека атлетика или спортна гимнастика, можете да победите някой трениращ най-суровото бойно изкуство, ако сте по бърз, съобразителен, силен и смел от него!

  1. Когато започна да тренирам таекуондо ще се науча да се бия

Без значение дали започвате да се занимавате с таекуондо, карате-до, тай бокс или нещо друго бойно изкуство вие не само, че ще започнете все по рядко да изпадате в ситуации на конфликт, но и ще се научите да ги предотвратявате в повечето случай, преди да се е стигнал до физически контакт. Философията на всички бойни спортове ни учи да избягваме насилието, излишната енергия се изразходва на ринга, татамито или доджанга! Вие ще се научите да се биете, но със себе си и своите слабости! Да победиш себе си е най-голямата победа се казва в древната източна философия.

Именно поради тези факти, таекуондо е официален учебен предмет в училищата в Китай.

В заключение ще кажа, че на последното заседание на ООН почетен гост беше председателя на световната федерация по таекуондо WTF, който изнесе реч и отправи предложение в лагерите за бежанци да бъдат създадени условия за практикуване на таекуондо, като по този начин ще се канализира енергията на младите бежанци и те ще бъдат възпитани в една философия за мир и уважение!

Автор: Трифон Трифонов

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a