Спортистите, които ни мотивират – Дан Колов

Повечето, които четат сайта на „ТК Спартак“ тренират, или са свързани с таекуондо. Тази рубрика ще бъде за успелите спортисти и шампионите (във всички спортове), тези които ни мотивират.

Идеята е да видим добър пример и как те са го постигнали и какъв е пътят на шампиона. (Сходна е с инициативата гост треньор, която върви паралелно.)Крайният резултат, който виждаме обикновено е плод на много лишения, тренировки, борба и победи над самия себе си, независимо дали говорим, за таекуондо, борба, карате, лека атлетика, или който и да било индивидуален спорт.Дан-Колов

Тук искам накратко да ви запозная с Дан Колов . (Дончо Колев Данев).  Той е роден на 27 декември 1892 г. в село Сенник, община Севлиево и едва на 7 години остава сирак.  Умира баща му, а той трябва да стане овчарче, за да се прехранва. За да стане легенда – „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“, „Балканският лъв“.

Основно искам да ви представя два известни негови цитата. Точно така! Не методите му на тренировка. Не диетите, които е спазвал, не как се държал на ринга през 1500 -те  му срещи като професионален борец, а с начина му на мислене.

– Пеш съм излязъл, пеш ще се върна

Когато Дан Колов се прибира в Севлиево, му предлагат да се прибере в родното му село Сенник с файтон,

борецът, който е милионер по онова време произнася горната реплика. Тя е толкова актуална в днешно време с хилядите новобогаташи, които не помнят от къде са тръгнали и какви са били. Макар и успял, той запазва добросърдечността си. Докато е в България той обикаля по-големите градове на страната, в които последователно побеждава световни имена в борбата. Идеята е светът да се обърне към България. От спечелените пари Дан Колов купува пътнически самолет за авиацията ни, подпомага семейството на колегата си Никола Петров, прави дарения за студенти, деца, бедни. Още при пристигането си от Америка, Дончо изпраща заеми за данъци, на всички свои роднини. Подпомага училища и всякакви обществени дела.

Чувствам се силен, защото съм българин..:

Въпреки, че основните му успехи са в Америка и Франция, сърцето на Дончо остава в с. Сенник. Той винаги остава с българско самосъзнание и не приема хилядите предложения да се бори за друга държава.

Защо по – горното е важно? Защо са важни тези аспекти от живота на спортиста? Какво е общото между бореца на ринга и човека патриот? Това са въпроси, но които е добре всеки сам да си отговори.

За победите на нашия борец можете да прочетете в Уикипедия

 

За по – мързеливите едно кратко видео:

Join the discussion 2 Comments

  • Трифон Трифонов казва:

    Тук можем да направим паралел и с бореца Никола Петров. Пример даващ пример със същите патриотични възгледи и невероятна спортна кариера. На негово име е кръстен и ежегоден турнир по борба!

    • stoineff казва:

      Така е. С Дан Колов започнах защото е българин. За Мохамед Али (Касиус Клей) Също има интересни факти. Една от най – поучителни за мен истории беше онлайн интервюто, което направих с Михаил Христов… http://www.inter-view.info/2014/02/mihail-hristov-interview.html Трябва да се прочете. Мишо има доста успехи след това, но въпросът е в силата на духа. Точно това искам да вдъхнем на членовете на ТК “ Спартак“ с тази поредица. Да ги запознаем с духа на шампионите, на лидерите…

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
 Мъж Жена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
 Да, тренирал/a съм Не, не съм тренирал/a