За бойния вик (Защо трябва да викаме по време на тренировка?)

Вече 4 – ти ден опитвам да  започна статия „Вик“ и освен объркване, нищо друго не става. Така, че подгответе се… ще бъде дълго, разхвърляно и сложно.

Защо трябва да викаме по време на тренировка?

Защо трябва да викаме по време на спарнг? Защо трябва да викаме – по принцип? Това прищявка ли е? Какъв е смисълът? … За жалост отговорът на тези въпроси не е никак прост.

Първо ще поговорим за вика от психологична гледна точка:

И тъй като на днешната тренировка всички присъстващи мъже (От тези, които имат право да гласуват) са отбили наборната си военна служба ще започна с цитат на изумление от един австрийски лейтенант на име Вагнер, който пише в дневника си за ситуацията на Балканите след „Освобождението“ и след Първата балканска война.

Той описва невероятната смелост на българския войник и унищожителните щурмове „На нож!“.

Всеки един искаше буквално да намушка турците с ножа в гърдите и офицерите бяха безсилни срещу тази екзалтация на хората. Всякакъв опит да спрат войниците беше напразен.

пише австрийският лейтенант. И не само той – в почти всяка статия на западен журналист, се пише за тези прословути атаки на българите, завършващи най-често с масово бягство на противника (Тези, които искат могат да изчетат подробности в „Светът за българския воин. Книга втора. Балканските войни 1912-1913″.)

Написах това за да обясня един вик : „УРА„, с който българските войни започват атаката. (Казах ви, че ще е сложно). Сега му е време да направим аналогията между този вик, корейският вик КИАП, и японското КИАИ. И общото е, че става дума за:

Боен вик.

Дори Бойко Борисов знае, че команчите (Враговете на Винету) също имат собствен смразяващ кръвта боен вик, с който парализират противника си. Но колкото и да се опитам да го обясня най – добре го е казал Тайсен Дешимару:

…гласът трябва да достигне до крайните предели на дъха. Това е една добра практика за киай. Думата киай е съставена от ки, „енергия“ и ай, „обединение“ и така тя означава „обединение на енергията“. Един вик, един момент, съдържащ цялото пространство — време, целият Космос.
Киай (на това място Дешимару надава ужасяващ рев, от който слушателите му се вцепеняват, след това избухва смях).

И на практика.

Ако при спаринг в среща по таекуондо сте в нокдаун, срещата се подновява само ако падналият боец се изправи във  видимо адекватно състояние и застане в гард със вик, което означава, че е готов да продължи.
Ефектът върху противника

Неподготвения и необигран противник би изпитал респект към един силен КИАП, той ще се почувства наранен , макар и удар да не е бил достатъчно силен , ако е придружен със силен КИАП, Ако не с физическа болка, то поне психически, ще понесе мисълта, че му е нанесен удар.

 Ефектът върху съдиите и публиката.

Може би точно тук е времВике да спрем да говорим за вика като психологично средство да сплашим противника, и да си дадем вътрешна увереност в силите.

Време е да говорим за физиология. Викът, който ни дава реална сила, мощ, който доставя кислород, хормони, хранителни вещества …

 Викът като дишане

Забележете как мяука котката или реве лъвът: това е истински киай.

Правилно се досетихте. Истинският вик идва дълбоко от същността на боеца. Той разтърсва  и дава допълнително сили и мощ. Първо трябва да разберете, че дишането е важен аспект. После ще се научите да дишате правилно. Аз мога да дам личен пример при тренировките с тежести и ще ви кажа, че не можете да клякате със 200 килограмова щанга на гърба и да рецитирате стихотворение едновременно.  Трифон пък може да ви покаже на практика как неправилното дишане по време на тренировка може да ви лиши от издръжливост, или да ви наруши координацията и кондицията. Така, че ако вика е краткортрайно издишване в опреден момент, то може да даде много сила и мощ.

При издишване с корема и вик стягаме коремната мускулатура, мускулите стабилизатори ни дават устойчивост на тялото и правят удара много по силен.

При издишване се стяга коремната мускулатура и евентуална контра атака няма да ни навреди, ще сме подготвени за нея.

 

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a