Травматизъм и рискове при спорт в детска възраст


Здравейте,

Обещаната статия за спорта при подрастващи и рисковете. #спорт #деца #кинезитерапия #травми #физиотерапия #двигателнаактивностприподрастващите

Най-често родителите решават да компенсират липсата на двигателна активност при децата, като ги запишат на някакъв вид спорт. Това се случва на 6-7 годишна възраст.

За някои е достатъчно, че детето е заето с нещо и смятат, че при всики случаи ще му бъде полезно!? Дали е така….

В тази възраст децата растат бързо и самото занимание със спорт ускорява растежа.Някои ще ме обвинят в пристрастност, когато спомена думата „Стречинг“ #streching , стречингаът е задължителен в тази възраст!

Когато загряват децата, независимо какъв спорт ще практикуват, е необходимо да се прави активен стречинг с натиск м/у 6-8 секунди. Това е с цел да се подготвят мускулите за предстоящото натоварване.

Не добре загретият мускул е по-склонен да се травмира при върхово натоварване.

След тренировка е задъжително да се отделят поне 15-20 минути за пасивен стречинг, това спомага за по-бързото възстановяване на мускулната умора, както и да изгради трайно качество #гъвкавост!

Натовареният мускул се скъсява, докато костната система се удължава вследствие на забързаната обмяна на веществата и повишената трофика/хранене/

Резултатите са:

Напрежение, повишено налягане в ставите и болки.

Изграждане на порочна поза, предпоставка за гръбначни изкривявания в пубертета/ скъсяване на мускул-илиопсоас, пекторалис и др.

Заключение:

Уверете се, че в групата при спортните занимания, треньорът никога не пропуска загрявката, отделя време в края на заниманието за разпускане на мускулатурата и стречинг.

Ако тези фактори липсват, консултирайте се със специалист за допълнителна самостоятелна работа!

Насърчавайте вашите деца да спортуват, това ще ги изгради по-силни и здрави, не само като организъм, но и като ЛИЧНОСТИ!


Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a