Мускулна треска

Мускулната треска

Мускулната треска в таекуондо е първото препятствие, с което ще се сблъскате и трябва да преодолеете. Тази статия е предназначена основно за начинаещите в спорта.

Започвам с кратко предисловие, предвид групата заради която пиша статията, ще се постарая да избягвам доколкото мога непонятни термини и да представя информацията на достъпен за масата език.

Повечето нетренирали хора стъпват в залата заредени с ентусиазъм и големи очаквания за едно прекрасно изживяване, за забавление и бърз гарантиран резултат на който да се насладят. Реалността е сурова и повечето от тази група са неприятно изненадани, от неизбежната мускулна треска появила се след първото спортно занимание. Тя се характеризира с появата на болки в мускулите средно 24 часа след предходното натоварване.

Освен болките , които прогресивно се увеличават, понякога до 72 часа, се забелязва и ограничение в обема на движение на ставите, намалена еластичност на мускулите и най-вече БОЛКА!

Ако преодолеете това първо препятствие вие вече сте направили една крачка в първоначалната посока, тези които се отказват, след като изпитат гореописаните симптоми, само могат да съжаляват. Ако прочете статията до края, ще разберете защо.

Няма да се спирам подробно върху физиологичните причини за тези „негативни” симптоми подробно. Ще спомена само, че те се дължат на микро-травматични процеси в тъканите.

Логично е да си зададем въпроса, защо е необходимо да се стига до там, няма ли друг начин без болка , без тези микро-травми. За щастие – НЯМА. Казвам за щастие защото, всъщност тренировъчния процес е не само тренировка на мускулите, но и на съзнанието. Жертвайки се в името на поставената цел, вие възпитавате качеството упоритост, без което няма как да продължите вашето усъвършенстване.

мускулна трескаХората наречени спортисти, са формирали  както тялото така и ума си с години и са постигнали състояние на пристрастеност към тренировъчния процес. Това се дължи на факта, че при тях по време на тренировка се отделят огромно количество хормони на щастието. Това ги свързва със спорта и ги кара да се чувстват незадоволени, ако са лишени от дозата си физическа активност.

Елитните спортисти достигат фаза на усещане за щастие по време на тренировка сравнимо по сила единствено с това от сексуално преживяване . За да достигнем до там , обаче са нужни години на всеотдайни тренировки. Тук е момента да дам официалното определение за тренировъчен процес; „Адаптация на организма към околната среда

Нека поясним, натоварвайки своя организъм повече от това, на което той е привикнал вие го довеждате до състояние на умора съпроводено с усещане за болка и намаляване на способността му да изпълнява зададените му команди от централната нервна система.

За щастие, човешкият организъм е конструиран перфектно и е снабден, освен с механизма да се възстановява, но и да се СВРЪХВЪЗСТАНОВЯВА. Това означава, че след като сте го изтощили той не само до 24-72 часа се е възстановил напълно, но и се подсигурява, като подсилва увредените си тъкани. Това е защитна реакция срещу евентуални бъдещи предизвикателства, които може да му бъдат поставени.

Правилно аранжирания тренировъчен процес изисква да се започне със следващото натоварване във фазата на свръх-възстановяване. Тоест когато сте се възстановили и сте натрупали допълнителни резерви в мускулите си. Ако се натоварите в подходящия момент/фазата на свръх-възстановяване/ , ще започнете от по-горно стъпало. Предизвиквайки организма си да преодолее по-голямо предизвикателство, вие отново ще изпаднете в състояние на умора, последвана от възстановяване и неминуемо от ново свръх-възстановяване /ПО-ГОЛЯМО от предходното/ защото сте стартирали от по високо стъпало. Така в един дългосрочен план вие ще се изкачвате все по-нагоре към личните заложби. Трансформацията на тялото, чрез физически упражнения изисква, те да го изтощят до краен предел. Това е субективно усещане, защото в действителност вие притежавате в запас още енергия, която се пази за екстремни ситуации. Тялото ви ще изпраща сигнали за умора, като световъртеж,  треперене на мускулите и други, но това е с цел да не се стига до тайните запаси и да спрете.

Нека да обобщим, истината е , че няма да промените тялото си, ако спрете да го натоварвате в момента на първите усещания за умора! Тялото се трансформира и става по-силно само, ако сте го изтощили достатъчно, за да го провокирате да се подсигури за евентуални бъдещи предизвикателства.

В тази връзка, определението за качествена тренировка е пряко свързана с мускулната треска!

С годините прекарани в тренировъчни занимания, ще започнете все по-трудно да изненадвате  мускулите си и за вас ще бъде радост, ако имате мускулна треска. Това ще е показател, че сте натоварили достатъчно себе си, така че да си гарантиране бъдещо състояние на свръх-възстановяване.

При елитните атлети и професионалния спорт има фактори с който трябва да се съобразим, защото всеки организъм има своя лимит и достигайки го, трябва да много професионално да се балансира натоварването и възстановяването.

И накрая, ще ви кажа- РАДВАЙТЕ СЕ НА МУСКУЛНАТА ТРЕСКА, това е знак , че сте в процес на трансформация към един по-силен, бърз и издръжлив организъм!

П. С. Умишлено не засегнах темата за преумората и травматизма в следствие на свръх натоварване, защото при начинаещите има достатъчно механизми, които ще ви спрат преди да се стигне до там!

Нека приемем МУСКУЛНАТА ТРЕСКА с усмивка!

Трифон Трифонов

Заявка за членство

Три имена: (задължително)

Години: (задължително)

Пол: (задължително)
МъжЖена

Телефон: (задължително)

E-Mail: (задължително)

Тренирали ли сте преди?
Да, тренирал/a съмНе, не съм тренирал/a